top of page
Search
  • Writer's pictureNatašaTrivkovic

6 zlatnih pravila za uspješnu video promociju na Facebook-u

Updated: Mar 10, 2018


Jedna od mnogobrojnih opcija koju vam nudi Facebook jeste postavljanje video-klipova kao i emitovanje uzivo ili live streaming. Ništa novo, zar ne? Ipak, čini se da mnogi ne koriste ovu opciju uopšte ili je koriste na pogrešan način. Ovo se posebno odnosi na naše političke predstavnike. U ovom tekstu pokazaću kako poboljšati promociju željenog sadržaja pravilnim korišćenjem ovog alata, odnosno kako napraviti efikasniju kampanju postavljanjem Facebook video-klipova!


Osim tekstualnog sadržaja koji svakodnevno postavljate na vaše profile, bilo da preuzimate vijesti iz drugih izvora ili da pišete statuse o različitim temama, s vremena na vrijeme, potrebno je da objavite i poneki video-snimak. To može biti snimak nekog važnog događaja, donošenja odluke, vaše obraćanje biračima, dakle sve što smatrate da vaši prijatelji treba da čuju! Sve ovo vam „osvježava“ profil i podstiče interakciju sa drugima.


A cilj vam je da imate što više komentara, like-ova, view-ova, share-ova...zar ne?

Tako ćete znati na čemu ste i šta da mijenjate.


Ipak, postoje određena pravila kojih treba da se pridržavamo da bi sve ovo imalo efekta. Pa da krenemo...


1. Prva stvar koju morate imati u vidu jeste da se većina klipova na fejsbuku gleda BEZ ZVUKA.


Video se ne može uvijek gledati sa zvukom. Za to postoji mali milion razloga (ne želite da uznemiravate druge dok spavaju, možda trenutno nemate slušalice, možda vam se jednostavno ne da). Zato bi svaki klip morao da bude nijemi film, te da bude jasan svima čak i bez zvuka! Vodite se primjerom Jelene Trivić, predsjednice Ekonomskog savjeta Partije demokratskog progresa.


Poruka klipa mora biti svima razumljiva jer inače nema efekat. Kako to postići? Odgovor nas dovodi do drugog bitnog pravila:



2. Neophodno je titlovati snimke.


Ako je to snimak vašeg nastupa, morali biste ga titlovati da vidimo šta govorite, a da vas ne „slušamo“. A i za to postoje određena pravila, npr. tekst treba biti veći od uobičajenog, a opet ne preveliki u odnosu na ostatak snimka.

Ako je to neki snimak koji ste preuzeli od drugih medija, treba da podesite da titl bude veći od uobičajenog, da bi bio vidljiv na malim uređajima. Uostalom, vidjećete na primjeru kako to izgleda.

Ovdje imate titlovan snimak odnedavno prisutnog potpredsjednika Ujedinjene Srpske Milana Petkovića.



3. Klip mora da vas „uhvati“ dok brzinom munje prelazite po početnoj stranici!


Poželjno je da u prvih nekoliko sekundi videa bude zanimljiva rečenica koja će ljudima privući pažnju dok prelaze preko početne stranice. Ili da opis iznad klipa bude takav da vam uhvati pogled, kako god. Ljudi su skloni da brzo prelaze preko objava, skenirajući ih, i tek ako ih nešto „uhvati“, zastaće da pogledaju klip. Potrebno je postići da drugi procijene da se isplati zastati i pogledati video, a procjenu prave na osnovu toga koliko dugo video traje, djeluje li zanimljivo, kakva je tema, kakve benefite imam od toga da odvojim 2,5 minute svog života za ovo i slično. Pogledajte kako to rade u Restart Srpska.


Zapamtite, ukoliko nemate ovu „udicu“, vaš video će biti bar upola manje primijećen.



4. Estetski momenat: velika slova (Caps Lock ) i čisti fontovi.


Budite što jednostavniji. I to je to. Bez suvišnih ukrasa i razvlačenja fontova, korišćenje velikih slova je poželjno. Koristite najviše bijelu boju, a ostale samo za naglašavanje ključnih riječi u tekstu. Vodite se primjerom lidera Partije demokratskog progresa Branislava Borenovića.




5. Ubacite fotografije ako nemate kompletan video-snimak.


Naravno da možete ubaciti fotografiju u vaš klip, ako vam je ona potrebna da ispričate priču.

I tu je opet bitno samo jedno: fotografije ne smiju biti statične. Namjestite da se kreću, iskaču, zumirajte ih, svejedno.


6. Postavite video-snimak direktno na profil.


Klipovi na fejsbuku kreću čim na njih naiđete na početnoj. Za to je zaslužna opcija autoplay.

Ako postavite video na sajt npr. onda to povlači dodatno „šetanje“, a ljude to generalno zamara.



Ovo su samo osnovna pravila kojih treba da se pridržavate. Da biste uspješno vizuelno komunicirali, potrebno je da instalirate i neki od programa koje možete koristiti za montažu, npr. Adobe-ov Premiere Pro ili After Effects.

Uvijek imajte u vidu da većina nas na društvenim mrežama objave samo skenira pogledom.

Ko će to sve čitati?


Vrlo malo se fokusiramo na sadržaj, najbolje bi bilo kad bismo mogli najvažnije da pohvatamo u nekoliko sekundi. Sve preko toga zamara i traži dodatni utrošak energije. Tekst možemo brzo skenirati, čitati samo najvažnije rečenice i to je dovoljno. Ali video moramo pogledati do kraja!

Za to je potrebno ubjeđivanje, a kasnije i održavanje pažnje, jer u svakom trenutku se pojavljuje 100 drugih notifikacija. Zato, ako već nešto opisujete, morate napisati i dobar propratni tekst. Priča mora da teče i da bude zanimljiva. Ako je u pitanju emitovanje uživo, uz dobre govorničke sposobnosti, do izražaja dolaze i vještine neverbalne komunikacije ( smatra se da je preko 90 % ukupne komunikacije neverbalno ).


Opciju live streaming često koristi gradonačelnik Banje Luke, Igor Radojčić, a imate ih i na stranici “Restarta“.



Kombinacija tekstualnog i video-sadržaja je dobitna. Međusobno se nadopunjuju i ostvaruju maksimalne rezultate.




Profil treba često osvježavati različitim sadržajem, tako odajete utisak da ste prisutni, da vas zanima mišljenje drugih, promovišete vrijednosti do kojih držite i gradite dobar imidž!


A dobar imidž je bitan za dobar izborni uspjeh!

143 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page